· 

Diós kenyér

A diós kenyér is autoimmun betegségeknél ajánlott, mert lektin és glutén mentes.

 

Hozzávalók:

4 ek. kókuszolaj vagy avokádó olaj

150 gr mandula liszté őrölve

50 gr mogyoró liszté őrölve

6 ek. nyílgyökér liszt

4 ek. lenmag őrölve

130 gr dió apróra vágva

2 ek. tápióka keményítő

1 tk. só

3/4 tk nátron

4 db tojás

125 ml kókusztej

2 ek erythrit

1,5 tk. almaecet

kenyérfűszer ízlés szerint

 

A sütőt alul-felül sütésre beállítjuk és előmelegítjük 175 °C-ra. A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük. Majd a szárazhoz egyszerre hozzáöntjük a nedveset és gyorsan, nem túl hosszú ideig keverve, összedolgozzuk. Zsírral kikent vagy sütőpapírral kibélelt kenyérformába töltjük és azonnal megsütjük. 25 perc után az ilyen kenyereket ki szoktam borítani a formából egy tepsire, hogy az alja is jól átsüljön. Én mérni is szoktam a kenyér középpontjának a hőmérsékletét. Ha a 96-97 °C-ot eléri, akkor biztos, hogy átsült a kenyerünk. A glutén mentes kenyereket hagyni kell teljesen kihűlni, csak utána vágjuk fel.

 

Jó étvágyat!