· 

Manióka lisztes lektin és glutén mentes zsömle

Ebben a zsömlében az a jó, hogy egészséges a manióka lisztnek köszönhetően, lektin és glutén mentes (sajnos vegánoknak nem ajánlott, mert tojás van benne), ami pedig fontos főleg, ha bármilyen autoimmun betegségünk van (ide tartoznak az allergiák is, mint pld. a szénanátha), mert ilyenkor elképzelhető, hogy áteresztő a belünk.

 

Hozzávalók:

235 ml kéz meleg víz (45 °C)

1 tk. méz

1 tojás

1 tojás sárgája

1 ek. olívaolaj

9 gr száraz élesztő

210-250 gr. Manióka liszt

4 ek. nyílgyökérliszt (32 gr.)

1,5 ek. utífűmaghéj megdarálva

5-7 gr. só

 

A tetejét megkenni pedig:

1 tojás fehérje

1 tk. víz

magok összetörve (pld. dió, mandula, mogyoró)

 

Az élesztőt a mézzel és az egész vízzel felfuttatjuk. (kb. 15 percig tart) 80 gr. lisztet, a sót, az utifűmaghéj lisztet valamint a nyílgyökér lisztet összekeverjük, majd ha az élesztő felfutott ráöntjük a fent említett száraz hozzávalókra. Összekeverjük, beletesszük a tojást és az olajat is, amit előtte szintén külön összekevertem. Ezután látni fogjuk, hogy a tésztánk mennyi manióka lisztet tud még felvenni. (lehet, hogy nem kell az egész liszt. Ha kész a tészta, formázunk belőle 8 db zsemlét. Kb. 45-60 percig kelni hagyjuk letakarva. A sütőt alul-felül sütésre állítjuk és előmelegítjük 210 °C-ra. A zsemléket megkenjük a tojás fehérjével és a vízzel. Amikor a zsemléket betesszük a sütőbe, a sütő aljába egy tűzálló tálba 4 jégkockát teszünk.  Kb. 25 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk amíg teljesen kihűl és fogyasztjuk.

 

Jó étvágyat hozzá!