Lektinmentes magos kenyér

Az én (kedvenc) magos kenyerem gluténmentes, lektinmentes és vegán. A glutén- és lektinmentes étkezés elsősorban autoimmun betegeknél fontos, mert ilyenkor a bél gyakran gyulladt és áteresztő, amit csak fokoznak a lektinek, így a glutén is. Az eredeti recept zabpehellyel készül (aminek sajnos magas a lektintartalma). Akinek az emésztőrendszere viszont egészséges, nyugodtan készítheti zabpehellyel is. Magas rosttartalmának köszönhetően nagyon egészséges. Az emésztésre fantasztikus hatással van, ezért ajánlom mindenkinek, akinek székrekedéses panaszai vannak. Nagyon laktató, utána sokáig nem érezzük magunkat éhesnek, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintet is stabilizálja. Ezen jó tulajdonsága miatt, rendszeres fogyasztását ajánlom inzulinrezisztencia (IR) vagy Diabetes Typ II. betegségben szenvedőknek is. A benne található magas rosttartalom táplálékul szolgál a "jótékony" mikrobiomnak, ezzel biztosítva beleink egészségét. Ha a beleink egészségesek, akkor az immunrendszerünk is maximálisan tudja végezni a dolgát. (Az immunrendszerünk 70-80%-a beleinkben található.) A Hashimotóban szenvedőknek, csak módjával szabad a kölesből és a köleslisztből készült ételeket enni, mert goitrogént tartalmaz. Szerintem azonban, ha valaki tünetmentes, nem "forró" göbös és nem aktív a gyulladása, akkor ha nem is minden nap, de ehet kölest. Én is azt vallom, ahogy ezt Paracelsus nagyon jól megfogalmazta: "Minden méreg, semmi sincs méreg nélkül, egyedül a mennyiségen múlik, hogy valami méreg-e vagy sem."
Hozzávalók:
140 gr kölespehely vagy zabpehely (akinek nincsen a lektinnel problémája és/vagy nem autoimmun beteg)
140 gr apróra vágott dió, mandula, pisztácia vagy makadámdió
65 gr kendermagpehely
90 gr arany lenmag (kicsit megtörve egészségesebb)
3 ek utifűmag
4 ek utifűmaghéj
4 ek földimandula liszt (ehelyett lehet szerintem mandulaliszt vagy dióliszt)
3 tk gluténmentes kovász (nekem hajdinából van itthon)
1-2 tk kenyérfűszer keverék
1-2 tk élesztőpehely
2 tk só
500 ml víz
3 ek kókuszolaj vagy olívaolaj
Első lépésben a száraz hozzávalókat jól elkeverjük. A vízbe belekanalazom az olajat, majd ráöntöm a száraz hozzávalókra. Alaposan átkeverem, majd beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt szögletes kenyérforma tepsibe. Egyenletesen elosztom a tésztát, majd lenyomkodom. A kilógó sütőpapírt minden oldalról ráhajtom, majd betakarom egy konyharuhával. Ezt esténként vagy délutánonként csinálom, majd egész éjszakára állni hagyom. Másnap délelőtt megsütöm. Előmelegítem a sütőt 185 °C fokra, majd 25 percig sütöm "alul-felül" sütéssel. Ha lejárt az idő, kiborítom egy kis sütőpapírra egy tepsire vagy rácsra és tovább sütöm még 25-30 percig. A végén pirítok rajta egy kicsit 230 °C fokon. A kenyér magjának a hőmérséklete nálam eléri a 97-98 °C fokot. Ha elkészült, kiteszem rácsra kihűlni. Jó étvágyat!