Lektin- és gluténmentes barna zsömle

Ez a barna zsömle emlékeztet ízében és állagában is a diólisztes baguette-hez. Ez egy low-carb zsömle, amit inzulin rezisztenciában (IR) szenvedők vagy cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak. Nincsen benne semmilyen gabona vagy álgabona liszt, ezért glutén- és lektinmentes is. Magas a rosttartalma, amely táplálékul szolgál a "jótékony" mikrobiomnak, ezzel biztosítva beleink egészségét. Ha a beleink egészségesek, akkor az immunrendszerünk is maximálisan tudja végezni a dolgát. (Az immunrendszerünk 70-80%-a beleinkben található.)

Hozzávalók:

80 gr szezámliszt

80 gr dióliszt (ez lehet mandulaliszt is)

25 gr utifűmaghéjliszt

fél csomag sütőpor

5 gr bambuszrostliszt

1 ek kenyérfűszer

1 ek kömény

1 tk só

negyed tk Xanthan

1 ek élesztőpehely (elhagyható)

3 tojás fehérje

1 ek olívaolaj

2 ek almaecet

70 ml fermentált ital (felforrósítva)

80 ml forró víz

szezámmag a tetejére

Első lépésként előmelegítem a sütőt 170 fokra (alul-felül sütésre állítva) Utána összekeverem robotgéppel a száraz hozzávalókat, majd külön tálban a tojás fehérjét, az olajat és az almaecetet is. Ez utóbbit hozzáadom a száraz alapanyagokhoz, majd folyamatos keverés közben a forró vizet és a forró fermentált italt is hozzáadom. Egy homogén masszát keverek belőle. A masszából 5 db zsemlét formázok, amit bevagdosok és megszórom a szezámmal. Sütőbe teszem és 40-50 percig sütöm. Ha elkészült egy rácson hagyom teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok hozzá!