Szezám+manióka lisztes lektin-és gluténmentes világos zsömle

Ez a világos zsömle slow-carb, azaz a benne lévő szénhidrátok lassabban szívódnak fel, ezzel biztosítva egy hosszan tartó jóllakottság érzetet. Nagyon egészséges áteresztő bélszindróma esetén, mert glutén- és lektinmentes. A benne található magas rosttartalom táplálékul szolgál a "jótékony" mikrobiomnak, ezzel biztosítva beleink egészségét, vagy autoimmun betegségek esetén, a bél egészségének helyreállítását. Ha a beleink egészségesek, akkor az immunrendszerünk is maximálisan tudja végezni a dolgát. (Az immunrendszerünk 70-80%-a beleinkben található.)

Hozzávalók:

80 gr szezámliszt

80 gr maniókaliszt

25 gr utifűmaghéjliszt

fél csomag sütőpor

5 gr bambuszrostliszt

1 ek kenyérfűszer

1 ek kömény

1 tk só

negyed tk Xanthan

1 ek élesztőpehely (elhagyható)

3 tojás fehérje

1 ek olívaolaj

2 ek almaecet

70 ml fermentált ital (felforrósítva)

80 ml forró víz

szezámmag a tetejére

Első lépésként előmelegítem a sütőt 170 fokra (alul-felül sütésre állítva) Utána összekeverem robotgéppel a száraz hozzávalókat, majd külön tálban a tojás fehérjét, az olajat és az almaecetet is. Ez utóbbit hozzáadom a száraz alapanyagokhoz, majd folyamatos keverés közben a forró vizet és a forró fermentált italt is hozzáadom. Egy homogén masszát keverek belőle. A masszából 5 db zsemlét formázok, amit bevagdosok és megszórom a szezámmal. Sütőbe teszem és 40-50 percig sütöm. Ha elkészült egy rácson hagyom teljesen kihűlni.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!