· 

Klorofill, mint "Superfood"

Bild von congerdesign auf Pixabay.


A klorofill egy zöld pigment (amely segíti a fotoszintézishez szükséges fény felvételét), ami a növények zöld színét adja. Kémiai összetétele és molekulaszerkezete nagyon közel áll a vér hemoglobinjához, ezért nevezik a növények  „vérének" is. A klorofill az emberi szervezetben serkenti a vörösvértest képződését és ezzel elősegíti a sejtek oxigén ellátottságát. Ezen jótékony hatását fokozhatjuk azzal, ha a klorofillban gazdag ételeinkhez vasat is adunk. (Pld. eszünk mellé még valamit, amit egy öntött vas  edényben készítünk elő, mert a főzés vagy sütés során valamennyi vas átjut az ételbe.) A klorofill antibakteriális hatású és erősíti az immunrendszert. Természetes méregtelenítő hatású, mert semlegesíti a toxinokat és segíti ezek eltávolítását a szervezetből. Minél sötétebb zöld egy növény, annál több klorofillt tartalmaz, de minden zöld növényben található klorofill. Egy különleges tulajdonsága miatt a kozmetikumokban is találkozhatunk vele. A klorofill képes szagokat neutralizálni, ami a böjtölők számára is egy áldásos hatás, mivel a böjt során sok méreganyag távozik a szervezetből, melynek néha kellemetlen szaga lehet. A "zöld" smoothie-k fogyasztása, azon kívül, hogy több okból kifolyólag is nagyon egészséges, képes neutralizálni a böjt során gyakran fellépő szájszagot is. (Én ilyenkor gyakran rágcsálok petrezselymet.) Ezek a frissen elkészített zöld smoothiek vagy nyersen elfogyasztott zöld saláták, konzerváltan tartalmazzák a napfényt és ezzel jelképesen az életerőt. Ezen tulajdonságok ismeretében, nem nehéz elképzelni, hogy sok krónikus, civilizációs betegség javulását segítheti elő.