Vegyes saláta makadám dióval és szardínia ringgel

Ez a könnyed saláta, nagyon kellemes ebédre vagy vacsorára. Sok szakember azonban nem ajánlja vacsorára a friss saláták fogyasztását, mert  a megemésztése tovább tart és esetleg sokak számára problémás lehet. Sajnos valóban így van ez, mert a mai kor embere már annyira hozzá van szokva a főtt és kész ételekhez (tisztelet a kivételeknek) és olyan ritkán eszi a zöldségeket nyersen, hogy az emésztőrendszerük nem bír velük probléma nélkül megbirkózni. Én a 6 hónapos vegán étkezésem alatt annyira megszerettem a nyers saláták evését, hogy már nem tudok meglenni nélkülük. Főleg vacsorára szeretem, amikor munka után, elegendő időm van nyugodtan enni és jól megrágni mindent. Ha nem rágjuk meg alaposan az ételeinket, akkor valóban gondot okozhat a megemésztésük. Dr. F.X. Mayr (1875 - 1965) böjtje éppen azért tartalmazza a kockára vágott száraz, többnapos zsömlét, hogy a böjtölő tudatosan legalább 300-szor megrágja azt, amíg egészen folyékony lesz és csak ekkor szabad lenyelni.

A fenti saláta elkészítéséhez szükségünk van:

  • vegyes zöld saláta,
  • makadám dió,
  • olívabogyó,
  • kapribogyó,
  • szardella ring
  • saláta öntet: olívaolaj (vagy dióolaj, kendermagolaj, lenolaj), balzsam ecet (vagy citrom), saláta fűszerek